O nama | Kontakt | Moj nalog |

Kada je pravo vreme za novi tiganj?

Kada je pravo vrijeme za novi tiganj?

Ne sećate se kada ste poslednji put zamenili tiganj? To znači da je vreme da ga zamenite.

Razna kuhinjska pomagala i pribor često se kupuju, menjaju i dodaju. Ali, lonci i tiganji su druga priča. Veća su investicija i ljudi vole da ih dugo koriste i retko menjaju. Čak i kada su izgrebani, tiganji odrade svoj posao, ali ni blizu toliko dobro, iz razloga što su dosta osetljiviji i kraćeg veka u poređenju sa loncima.

Stručnjaci savetuju zamenu tiganja svake tri godine, ali i ranije ako počnu da se krive, tamne i ako se izgrebu.

Stariji tiganji mogu biti veoma opasni po vaše zdravlje. Ako je staro posuđe oštećeno, mnogo je veći unos opasnih materija štetnih po zdravlje, koje izazivaju reakcije na koži, očima i respiratornom sistemu, i posebno je važno znati da je potencijalno kancerogeno.


Znaci koji ukazuju da morate hitno da zamenite tiganj koji koristite za pripremanje hrane:1. Iskrivljenja na tiganju
Kad površina starog tiganja postane iskrivljena i nejednaka, hrana se neće ravnomerno peći/kuvati. Kako biste bili sigurni da se svaki deo namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je bezbedna i zdrava za jelo, vreme je da stari tiganj zamenite novim.

2. Tamnija boja tiganja
Male promene boje nisu opasne, jer do toga može doći usled nagomilavanja zagorelih ostataka koje niste mogli da očistite pranjem. Ako je tiganj primetno potamneo, verovatno je došlo do oštećenja njegovog premaza i hitno vam je potreban novi tiganj.

3. Ogrebotine
Posuđe napravljeno pre 2013.godine je sadržalo hemijsko jedinjenje koje se naziva perfluoroktanska kiselina (PFOA), koje su naučnici povezali sa karcinomom i nekim drugim bolestima. Ogrebotine na tiganju mogu da znače da je došlo do promene njegove neprijanjajuće površine i da sada hemikalije ulaze u hranu. Ako nastavite da spremate hranu u ispucalim i izgrebanim tiganjima, može doći do oslobađanja kancerogenih materija.Kako da izbegnete oštećenja i produžite vek vašeg tiganja, naročito ako ima neprijanjajuću (non-stick) površinu ?1. Dodajte ulje ili puter na hladnu površinu tiganja pre njegovog zagrevanja. Ako se ulje dodaje na vruću površinu tiganja, veća je šansa da će natopiti hranu.

2. Izbegavajte upotrebu metalnog pribora (viljuške, kašike), jer može doći do grebanja neprijanjajuće površine. Za ovakav tip tiganja je najbolji drveni kuhinjski pribor.

3. Izbegavajte izlaganje tiganja velikim temperaturnim razlikama, kao što je, na primer, stavljanje tiganja pod hladnu vodu dok je još vreo, direktno sa ringle.

4. Očistite vaš tiganj mekim delom sunđera-ako je tiganj kvalitetan, lako ćete ukloniti sve mrlje i na taj način.


Podsetimo, tiganj može biti opasan za upotrebu ako ima samo jedan od sledećih znakova : iskrivljenja na tiganju, tamnija površina ili ogrebotine. Ako ste primetili samo jedan od ovih znakova, nikako ne treba da ih ignorišete. Vreme je da ozbiljno razmislite o kupovini novog tiganja.

Visokokvalitetno posuđe Mehrzer obezbeđuje produženi vek trajanja, lakše korišćenje i održavanje tiganja.

Za sve koji odluče da zamene svoje tiganje, Mehrzer je obezbedio i posebne popuste.

Prijavi se na newsletter

Ne propusti naše ponude, akcije i popuste