O nama | Kontakt | Moj nalog |

O teflonu

O indukciji

Česta su pitanja o “teflonu” i očito postoje nejasnoće koje je korisno pojasniti.
“Teflon” je robna marka neprianjajućeg sloja, kao što je npr. Kalodont robna marka paste za zube. Neprianjajući sloj ima svoju primjenu u mnogim industrijama, ali primarno kod proizvodnje posuđa kojem daje osobine vrlo jednostavnog korištenja, jer se hrana ne lijepi, i vrlo laganog čišćenja.

Da li je to sigurno za korištenje i primjenu na posuđu? I kako to da je Teflon percipiran kao štetan?
Neprianjajući slojevi koje je napravio Teflon, a koriste se još od polovine prošlog stoljeća su bili napravljeni od spojeva skraćenog naziva PFOA (da ne ulazimo u kemijske detalje). Za te PFOA slojeve je ustanovljeno da mogu biti štetni za korištenje i oni su u potpunosti i kod SVIH proizvođača posuđa i neprianjajućih slojeva ukinuti do 2013 godine. Od tada i nadalje svi neprianjajući premazi imaju novu kemijsku strukturu koja se zove PTFE i ona je u potpunosti zdravstveno ispravna za primjenu na posuđu i to je bitno za znati, ali je ostala negativna percepcija za Teflon.

Savjet: bez obzira na zdravstvenu ispravnost PTFE neprianjajućeg sloja, ako želite da vam dugo ostane funkcionalan i da hrana „klizi“ po tavicama izbjegavajte dvije stvari:

1.Pregrijavanje tave (pogotovo kada u njoj nema namirnica). To će bitno skratiti životni vijek neprianjajućeg sloja…nema smisla da vam se dimi iz tavice dok je prazna, zar ne?

2.Pranje u perilici posuđa. Sve su te tave napravljene da se mogu prati u perilici, ali detergenti koji se u perilicama koriste nisu baš prijateljski raspoloženi prema neprianjajućem sloju.

I na kraju, MEHRZER tave (STONE STRONG, DIAMOND BLACK I PROCHEF) nemaju Teflon neprianjajući sloj…i jako bitno PROIZVEDENE SU U EUROPI.

Prijavi se na newsletter

Ne propusti naše ponude, akcije i popuste